• Żółta fasolka bogatsza jest w potas i fosfor.
  • Zielona fasolka zawiera więcej kwasu foliowego, witaminy B6 oraz żelaza– z racji tego polecana jest osobom borykającym się z problemem niedokrwistości. Ponadto obfituje w prowitaminę A.
  • Obie odmiany są doskonałym źródłem witaminy B, C, E i K, oraz manganu.

fasolka_czerwiec_2016fot. Joanna Sztybor

  • Zawierają więcej błonnika i składników odżywczych, a mniej białka niż suszona fasola.
  • Wspomagają działanie układu krwionośnego i pomagają w obniżeniu ciśnienia.
  • Pozytywnie oddziałują na jelito grube, chroniąc je przed nowotworem.
  • Działają przeciwzapalnie np. przy zapaleniu stawów czy astmie.
  • Zawierają związki (zeaksantynę i beta-karoten), które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek i powstawaniem zmian chorobowych w organizmie.
  • Szparagówka ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie- nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć. Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.
  • Dzięki dużej zawartości błonnika, fasolka pozytywnie wpływa na przemianę materii.
  • Regularne spożywanie fasolki może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
  • Zjedzenie surowej fasolki grozi bólami brzucha, wymiotami i dolegliwościom układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ w surowej fasolce znajduje się toksyczne białko roślinne (toksalbumina), które zostaje wyeliminowana dopiero podczas obróbki termicznej.
  • W 100 g fasolki znajduje się tylko 27 kcal i aż 3,9 g błonnika.

Tekst: Marta Marczuk

ZOSTAW KOMENTARZ TUTAJ: