SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan (gładki, jędrny)
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200-250 g serka kanapkowego
  • kolendra w doniczce
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz
  • ostra papryka
  • sól

Bakłażana kroimy w cienkie plasterki (średni  bakłażan ok.7-8 plasterków), które następnie solimy i odkładamy na około 15 minut do miski. Bakłażan puści wodę w tym czasie. Kolejno odsączamy bakłażana od nadmiaru wody przy pomocy ręczników papierowych. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy z obu stron bakłażana.

Orzechy włoskie miksujemy blenderem na pył. Do orzechów dokładamy 200-250 g serka kanapkowego śmietankowego. Polecam serek Bieluch i Łaciaty w owalnym opakowaniu – bez chemii, zagęstników i konserwantów. Następnie dodajemy poszatkowaną kolendrę, świeżo zmielony, kolorowy pieprz, łyżkę oliwy z oliwek, sporą szczyptę ostrej papryki (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw). Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę soli.
Na każdym plasterku bakłażana rozsmarowujemy łyżeczkę pasty. Pamiętamy, żeby zostawić około 2 cm wolnego brzegu z jednej strony, zawijamy w roladkę.

Przepis: Marta Marczuk

Bakłażan1
Najlepiej smakują po około 2 godzinach, podawane w temperaturze pokojowej.
Świetna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale także jako II śniadanie do pracy.
Smacznego !

ZOSTAW KOMENTARZ TUTAJ: