Mam wielką słabość do dwóch rzeczy: do własnego męża i czekolady. O ile z tym pierwszym nie ma sensu walczyć, o tyle zbyt duża ilość czekolady w diecie może nam zaszkodzić. Warto poszukać jej zamienników. Podzielę się z Wami przepisem na krem czekoladowy z awokado. To mój tajemny sposób na przemycenie dzieciom tego owocu-gwarantuję,że się nie zorientują. Można go ozdobić prażonymi migdałami i podawać w pucharkach, albo posmarować nim kanapkę lub naleśniki.
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado- moja ulubiona odmiana to awokado Hass
– 1 dojrzały banan
– 2-3 łyżki kakao
– 2 łyżki miodu (ilość zależy od nas, czasem 1 łyżka wystarczy)
– odrobina mleka roślinnego, jeśli krem jest za gęsty.
Wszystkie powyższe składniki miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Awokado musi być
dojrzałe, inaczej grudki mogą popsuć końcowy efekt. Smacznego!!!

Tekst i zdjęcie: Marta Marczuk

ZOSTAW KOMENTARZ TUTAJ: