Żółty, zielony i czerwony. Słodki i gorzki.
Pod Lupą rajski owoc, czyli grejpfrut.

Grejpfruty obfitują w:

• Witaminy: C, E, PP i B, kwas foliowy.
• Pektyny, które wspomagają odchudzanie, zwiększają uczucie sytości, obniżają poziom „złego” cholesterolu, oczyszczają organizm i przyśpieszają proces trawienia tłuszczów. Najwięcej pektyn znajduje się w skórkach!
• Składniki mineralne: makroelementy – wapń, fosfor, magnez, potas i mikroelementy – żelazo, cynk, fluor, mangan.
• Flawonoidy. Jednym z nich jest naringina – działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie. Ten flawonoid znajduje się nie tylko w miąższu, ale również w białych błonkach – zachęcam więc do konsumpcji grejpfrutów wraz z osłonkami.
• Błonnik – w 100 g grejpfruta znajduje się od 1,6 do 2 g błonnika.

TRENER 2015 grudzień Nr 8

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 8 / grudzień 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta...
Czytaj więcej ...

TRENER 2015 sierpień Nr 4

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 4 / sierpień 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta...
Czytaj więcej ...

TRENER 2015 maj Nr 1

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 1 / maj 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta Marczuk,...
Czytaj więcej ...

TRENER 2015 czerwiec Nr 2

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 2 / czerwiec 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta...
Czytaj więcej ...

TRENER 2015 wrzesień Nr 5

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 5 / wrzesień 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta...
Czytaj więcej ...

TRENER 2015 październik Nr 6

Trener. Lokalny miesięcznik o bieganiu /  Nr 6 / październik 2015 Redakcja: Joanna Sztybor, Marta...
Czytaj więcej ...

Działanie prozdrowotne grejpfrutów:

• Wspomagają układ krążenia.
• Obniżają poziom cholesterolu we krwi (frakcji LDL) i częściowo wypłukują złogi cholesterolu nagromadzone już w naczyniach krwionośnych.
• Działają antymiażdżycowo, przeciwzawałowo i przeciwudarowo.
• Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie i wzmacniają odporność organizmu.
• Obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Z tego powodu włączenie grejpfrutów do diety powinni rozważyć diabetycy. (UWAGA – nie można przesadzać z ilością, ponieważ owoce te wchodzą w interakcje z niektórymi lekami. Grejpfruty są w stanie podnieść stężenie leków we krwi aż 15-krotnie. Dotyczy to szczególnie osób leczących się na nadciśnienie i walczących z obniżeniem cholesterolu.)
• Wzmacniają kości i zwiększają produkcję moczu automatycznie wspomagając pracę nerek i całego układu moczowego.
• Niwelują działanie wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszony proces starzenia się i powstawanie komórek nowotworowych.
• Łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
• Wspomagają leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
• Zapobiegają odkładaniu się tłuszczu i pomagają usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder.
• Posiadają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne (100 g grejpfruta zawiera 42 kcal).

Czerwone grejpfruty zawierają najwięcej substancji prozdrowotnych, żółte są bardziej kwaśne, natomiast zielone – słodkie i nieco mniej soczyste.

ZOSTAW KOMENTARZ TUTAJ: